Začíná nová podcastová série Tohle můžeš aneb jak hacknout hemofilii. Můžete ji nejen poslouchat, ale i sledovat v televizi.

Praktické rady a doporučení nejen hemofilikům nabízí nový podcastový projekt, který vznikl z podnětu pacientských organizací a ve spolupráci s biotechnologickou společností Roche. První 3 díly jsou již dostupné na podcastových platformách. Obrazovou verzi rozhovorů bude vysílat televize Náš REGION od 27. března 2023 a již nyní ji najdete na YouTube.

Tohle můžeš aneb jak hacknout hemofilii je název projektu, který společně připravili pacientské organizace Český svaz hemofiliků, Hemojunior, biotechnologická společnost Roche a televize Náš REGION. V sérii 17 podcastových dílů otevíráme témata, která nejvíce zajímají hemofiliky. „Projekt je zaměřen na praktické rady a doporučení nejen pro hemofiliky, ale také pro lidi, kteří se s pacienty s krvácivým onemocněním mohou setkat. Cílem projektu je zvýšit povědomí o hemofilii a poskytnout komunitě hemofiliků a běžné veřejnosti užitečné informace a rady od odborníků," vysvětlil Martin Bohůn, předseda Českého svazu hemofiliků.

Hemofilie je poměrně vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Hemofilici například krvácejí po poranění nebo při operaci delší dobu než zdraví lidé. Může u nich ale docházet i ke spontánnímu krvácení do kloubů nebo svalů. V některých případech může být však krvácení i život ohrožující, pokud zasahuje centrální nervový systém, trávicí systém nebo dýchací cesty.

„Projekt Tohle můžeš aneb jak hacknout hemofilii je úzce zaměřený na jednu konkrétní chorobu, která je navíc poměrně vzácná.  Obsah rozhovorů je kvalitní, jednotlivým tématům se věnují vynikající odborníci a zařazení tohoto cyklu do vysílání nás odlišuje od ostatních tzv. mainstreamových televizí,“ říká Eva Stejskalová, generální ředitelka televize Náš REGION.

V rozhovorech vystupují lékaři, fyzioterapeuti, zdravotní sestry, psychologové, učitelé, zástupci pacientských organizací, ale i lidé ze státní správy či zaměstnanci letiště. „Jednotlivá témata mají často velký přesah a poučit se z nich mohou i ostatní, nejen hemofilici. Například v rozhovoru o cestování letadlem popisujeme, jak probíhá bezpečnostní kontrola na letišti, jak lze přepravovat léky, injekční jehly, větší množství tekutin pro léčebné účely nebo jak na letišti funguje asistence pro osoby se zdravotním postižením,“ dodává Jiří Pešina, moderátor rozhovorů.

Kde projekt najdete:

Webové stránky: www.tohlemuzes.cz
Youtube: go.roche.com/youtube-tohlemuzes

Podcastové aplikace:

Instagram: www.instagram.com/tohlemuzes/

 

Seznam podcastových dílů:

  1. Hemofilie, genetika a léčba

  2. Role zdravotní sestry v péči o hemofiliky

  3. Jak pacientské organizace pomáhají hemofilikům?

  4. Stravování při omezené pohyblivosti a riziko obezity u hemofiliků

  5. Sportování hemofiliků a význam fyzioterapie

  6. Fyzioterapie dospělých hemofiliků

  7. Cestování letadlem

  8. Hemofilik ve škole

  9. Dítě hemofilik na běžném letním dětském táboře

  10. Role rodiče v péči o hemofilika

  11. Studium a zahraniční stáže pohledem hemofilika

  12. Psychologická pomoc hemofilikovi

  13. Civilizační choroby hemofiliků

  14. Operace kloubů u hemofiliků

  15. Zubař a dentální hygiena u pacientů s hemofilií

  16. Sociální péče o pacienty s hemofilií

  17. Zaměstnávání hemofiliků

Moderátor rozhovorů:

Jiří Pešina je televizní a rozhlasový moderátor, přední český specialista v oblasti mediální komunikace zdravotnických témat a zkušený vrcholový manažer v biotechnologickém průmyslu. Vystudoval lékařství na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V TV Nova moderoval živě vysílanou talk-show Áčko a na stejné stanici si vyzkoušel i práci moderátora televizního zpravodajství. Objevoval se také v České televizi v roli jednoho z moderátorů a autorů pořadu Klíč. Pro veřejnoprávní televizi autorsky a moderátorsky připravil 108 dílů pořadu Domácí lékař aneb nic není jenom tak. Jeho hlas mohli posluchači dlouhých 14 let slýchat na vlnách Českého rozhlasu, kde moderoval pořady Dobré jitro, Host do domu, Odpolední kolotoč, Kolotoč speciál, Nokturno, Kontakt Dvojky a Káva o čtvrté.  

O společnosti Roche

Společnost Roche byla založena v roce 1896 ve švýcarské Basileji jako jeden z prvních průmyslových výrobců značkových léků a stala se největší biotechnologickou společností na světě a světovým lídrem v oblasti in vitro diagnostiky. Společnost usiluje o vědeckou excelenci při objevování a vývoji léků a diagnostik pro zlepšení a záchranu životů lidí na celém světě. Jsme průkopníkem v oblasti personalizované zdravotní péče a chceme dále měnit způsob poskytování zdravotní péče, abychom měli ještě větší dopad. Abychom mohli poskytovat tu nejlepší péči každému člověku, spolupracujeme s mnoha zúčastněnými stranami a spojujeme naše silné stránky v oblasti diagnostiky a farmacie s poznatky o datech z klinické praxe.

Jako uznání naší snahy o dlouhodobou perspektivu ve všem, co děláme, byla společnost Roche již třináctým rokem po sobě jmenována jednou z nejudržitelnějších společností ve farmaceutickém průmyslu podle indexů udržitelnosti Dow Jones. Toto ocenění také odráží naše úsilí o zlepšení přístupu ke zdravotní péči společně s místními partnery v každé zemi, kde působíme.

Genentech ve Spojených státech je stoprocentně vlastněným členem společnosti skupiny Roche. Společnost Roche je většinovým akcionářem společnosti Chugai Pharmaceutical v Japonsku.

Pro více informací prosím navštivte webovou stránku www.roche.com.

Všechny ochranné známky použité nebo uvedené v této tiskové zprávě jsou chráněny zákonem.

Všechny ochranné známky použité nebo uvedené v této tiskové zprávě jsou chráněny zákonem.

MUDr. Jiří Pešina                           
ředitel komunikace společnosti ROCHE s.r.o.
mobil:

Provozovatelem těchto webových stránek je společnost ROCHE s.r.o., Sokolovská 685/136f, 186 00 Praha 8, tel. +420 220 382 111. Webové stránky a všechny její prvky jsou chráněny autorským právem a jakékoliv neoprávněné zásahy jsou protiprávní a postižitelné v občanskoprávní či trestněprávní rovině. Sekce „Produktové informace pro lékaře“ je přístupná pouze pro lékaře a farmaceuty, kteří mohou předepisovat léčivé přípravky dle příslušných právních předpisů. Webové stránky dodržují oborová etická pravidla a kodex Asociace inovativního farmaceutického průmyslu a Evropské federace farmaceutického průmyslu a asociací.

KontaktyCelosvětovělinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeTiskové zprávyKariéraNaše produktyNa čem pracujemePro planetuPrávní ustanoveníInformace o zpracování osobních údajů