Výherci soutěže Czech DIGI@MED Award

Set pro diagnostiku psychomotorického vývoje kojenců, MOÚ MindCare, Pohybové čidlo pro klasifikaci a kvantifikaci poruch chůze, PIDLA (Primary Immunodeficiency look-up App). To jsou vítězné projekty čtvrtého ročníku soutěže Czech DIGI@MED Award. Jejich autoři si převzali svá ocenění během slavnostního vyhlášení 21. listopadu 2022 v pražském Karolinu.

Praha, 21. listopadu 2022 - Cílem soutěže Czech DIGI@MED Award, pořádané každoročně společností Roche, je poukázat na inovativní české projekty v oblasti digitalizace zdravotnictví a podpořit vizionáře, inovátory a start-upy v jejich vývoji. Porota složená z renomovaných odborníků z oblasti medicíny, farmacie, digitálních technologií, epidemiologie, obchodu a marketingu hodnotila v letošním ročníku soutěže Czech DIGI@MED Award celkem 19 projektů, což je o 100 % více než byl počet přihlášených uchazečů v roce 2021. „Těší nás rostoucí zájem i kvalita zapojených projektů. Trendem se letos stalo zaměření na neurologii a využití umělé inteligence v oblasti rehabilitace,“ uvedl za organizátory Czech DIGI@MED Award Vladimír Finsterle.

„Pozvání do poroty si velmi vážím. Jsem člověkem, který je zvyklý přinášet nové myšlenky, nové impulzy, dívat se na to, co přináší moderní svět, a přitom zároveň velmi racionálně zvažovat přínosy. Právě digitální medicínu jsem si zvolil jako svou další specializaci. V porotě jsem byl poprvé v situaci, kdy jsem měl projekty jiných autorů posuzovat. Je to zkušenost, která mi rozšířila pohled na to, kolik zajímavých a nových projektů v ČR vzniká a kolik je do nich vloženo úsilí. V letošním ročníku byla v kategorii realizovaných projektů velmi silná konkurence – šlo zatím spíše o malé nebo středně velké projekty, ale mají určitě slibnou budoucnost. Soutěž má potenciál pomoci dalším inovátorům v oblasti digitální medicíny,“ vysvětluje MUDr. Jiří Šedo, Ph.D., náměstek ředitele Masarykova onkologického ústavu v Brně, proč se rozhodl usednout v porotě Czech DIGI@MED Award a podílet se na hodnocení projektů, které mají potenciál nabízet nová digitální a mobilní řešení ve zdravotnictví.

Vítězem v kategorii Nápad se stal Václav Krucký z Výzkumného ústavu pro klinickou rehabilitaci a fyzioterapii, z. ú., který je autorem projektu Set pro diagnostiku psychomotorického vývoje kojenců. V kategorii Existující řešení uspěl Miroslav Světlák z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno se svým projektem MOÚ MindCare, který si klade za cíl podpořit duševní zdraví onkologických pacientů. Ocenění v kategorii DATA získali Jiří Mošna a Oldřich Vyšata z Centra transferu biomedicínských technologií ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Oceněn byl jejich projekt Pohybové čidlo ke klasifikaci a kvantifikaci poruch chůze pomocí metod strojového učení. Současně porota navrhla Čestné uznání v kategorii Exitující projekt za práci Adama Klocperka z Ústavu imunologie 2. LF UK a FN Motol. Jeho projekt PIDLA představuje webovou aplikaci usnadňující diagnostiku vzácných poruch imunitního systému.

Ocenění v soutěži Czech DIGI@MED Award zvyšuje prestiž projektů a stává se důležitou motivací k cílenému a smysluplnému vývoji. Nejen, že zajistí vítězům publicitu a pozornost odborníků i široké veřejnosti, ale zároveň může poskytnout významnou pomoc v jejich financování. Většina projektů je financována z vlastních zdrojů autorů, popřípadě z grantů nemocnic. Umístění na předních příčkách Czech DIGI@MED Award pomáhá ve zviditelnění a je velkým benefitem při hledání partnerů pro další rozvoj.

Společnost Roche byla založena v roce 1896 ve švýcarské Basileji jako jeden z prvních průmyslových výrobců značkových léků a stala se největší biotechnologickou společností na světě a světovým lídrem v oblasti in vitro diagnostiky. Společnost usiluje o vědeckou excelenci při objevování a vývoji léků a diagnostik pro zlepšení a záchranu životů lidí na celém světě. Jsme průkopníkem v oblasti personalizované zdravotní péče a chceme dále měnit způsob poskytování zdravotní péče, abychom měli ještě větší dopad. Abychom mohli poskytovat tu nejlepší péči každému člověku, spolupracujeme s mnoha zúčastněnými stranami a spojujeme naše silné stránky v oblasti diagnostiky a farmacie s poznatky o datech z klinické praxe.

Jako uznání naší snahy o dlouhodobou perspektivu ve všem, co děláme, byla společnost Roche již třináctým rokem po sobě jmenována jednou z nejudržitelnějších společností ve farmaceutickém průmyslu podle indexů udržitelnosti Dow Jones. Toto ocenění také odráží naše úsilí o zlepšení přístupu ke zdravotní péči společně s místními partnery v každé zemi, kde působíme.

Genentech ve Spojených státech je stoprocentně vlastněným členem společnosti skupiny Roche. Společnost Roche je většinovým akcionářem společnosti Chugai Pharmaceutical v Japonsku.

Pro více informací prosím navštivte webovou stránku

Všechny ochranné známky použité nebo uvedené v této tiskové zprávě jsou chráněny zákonem.

Czech DIGI@MED Award:
#digimedaward #roche

MUDr. Jiří Pešina                           
ředitel komunikace společnosti ROCHE s.r.o.
mobil:


Vlaďka Svobodová
GUIDELINE DIGI & PR
mobil:

Provozovatelem těchto webových stránek je společnost ROCHE s.r.o., Sokolovská 685/136f, 186 00 Praha 8, tel. +420 220 382 111. Webové stránky a všechny její prvky jsou chráněny autorským právem a jakékoliv neoprávněné zásahy jsou protiprávní a postižitelné v občanskoprávní či trestněprávní rovině. Sekce „Produktové informace pro lékaře“ je přístupná pouze pro lékaře a farmaceuty, kteří mohou předepisovat léčivé přípravky dle příslušných právních předpisů. Webové stránky dodržují oborová etická pravidla a kodex Asociace inovativního farmaceutického průmyslu a Evropské federace farmaceutického průmyslu a asociací.

KontaktyCelosvětovělinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeTiskové zprávyKariéraNaše produktyNa čem pracujemePro planetuPrávní ustanoveníInformace o zpracování osobních údajů