Světová zdravotnická organizace zařadila pegylované interferony na seznam nepostradatelných léků

Odborná komise pro výběr a použití nepostradatelných léků na svém 19. zasedání rozhodla o zařazení pegylovaných interferonů (včetně preparátu Pegasys společnosti Roche) na seznam nepostradatelných léků Světové zdravotnické organizace (WHO). Stalo se tak na žádost humanitární organizace Lékaři bez hranic (Médecins Sans Frontières), která byla podpořena mnoha sdruženími pacientů s hepatitidou a HIV..

Společnost Roche si tohoto rozhodnutí velmi váží. Léčivý přípravek Pegasys v současné době užívají již více než dva milióny pacientů trpících chronickou hepatitidou typu C, kombinovanou infekcí hepatitidou typu C a virem HIV a chronickou hepatitidou typu B.

Nepostradatelné léky uvedené na seznamu Světové zdravotnické organizace jsou preparáty, které umožňují pokrýt nejzákladnější potřeby populace v oblasti zdravotní péče.  Při jejich výběru se bere v úvahu míra rozšíření choroby a prokazatelná účinnost, bezpečnost a relativní cenová výhodnost léků, přičemž musí být zřejmé, že léčba skutečně pokrývá nejdůležitější potřeby populace v oblasti zdravotní péče. WHO zařadila do svého Seznamu nepostradatelných léků už dvacet léčivých přípravků, která vyvinula společnost Roche.

Podrobnější informace jsou k dispozici v příslušných dokumentech Světové zdravotnické organizace http://www.who.int/

Společnost Roche sídlí ve švýcarské Basileji a je jedním z předních koncernů farmaceutického a diagnostického průmyslu se zaměřením na výzkum. Je světovou jedničkou v oblasti biotechnologií a vyvíjí klinicky úzce specializovaná léčiva určená k léčbě onkologických onemocnění, dále antivirotika, protizánětlivé léky, léky určené pro choroby metabolismu a centrální nervové soustavy. Společnost Roche je také celosvětově nejvýznamnějším dodavatelem testů in vitro diagnostiky a testů nádorových onemocnění založených na tkáňové diagnostice. Dále nese významné zásluhy na průkopnických objevech v léčbě diabetu.  Strategickým cílem personalizovaných léčebných postupů společnosti Roche je vývoj léků a diagnostických metod, které přispívají k podstatnému zlepšení zdraví a kvality života pacientů a zvyšují jejich šanci na přežití. V roce 2012 měla společnost Roche více než 82 000 zaměstnanců na celém světě a do výzkumu a vývoje investovala přes 8 miliard švýcarských franků.  Koncern dosáhl obratu ve výši 45,5 miliard švýcarských franků. Skupina Roche je výhradním vlastníkem americké společnosti Genentech. V japonské společnosti Chugai Pharmaceutical vlastní společnost Roche majoritní podíl. Další informace naleznete na adrese: www.roche.com.

Všechny uvedené nebo zmíněné ochranné známky v této tiskové zprávě jsou chráněny zákonem.

Communication Affairs Manager
ROCHE s.r.o., Dukelských hrdinů 52, 170 00 Praha 7