Onkomaják zazářil na Žofíně

Osvětový projekt StřevoTour o.s. Onkomaják zaměřený na prevenci a včasné odhalení rakoviny tlustého střeva a konečníku si v závěru minulého týdne z pražského Paláce Žofín odnesl vítěznou trofej v kategorii Nevládní organizace European Excellence Awards. V České republice unikátní projekt, podporovaný společností Roche, tak získal prestižní ocenění, jež je každoročně udělováno za mimořádný úspěch v oblasti public relations a komunikace. V celkem 58 kategoriích letošního 4. ročníku celoevropské soutěže se tak projekt StřevoTour stal jedním ze tří českých projektů, které nominaci proměnily..

„Osobně považuji StřevoTour za velmi úspěšný projekt. Ve městech, která jsme s maketou tlustého střeva navštívili, se počet pacientů, kteří podstoupili kolonoskopii, zdvojnásobil. V něco takového jsme při spuštění projektu na začátku tohoto roku vůbec nedoufali,“ uvedla Pavla Freij, ředitelka Onkomaják, o.s. „Mezinárodní cena je navíc uznáním práce všech, kteří se na projektu podíleli a kteří ho podporovali,“ doplnila. Podporu projektu StřevoTour vyjádřili také přední onkologové a další odborníci, hejtmani a starostové obcí a dále například Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

StřevoTour byl odstartován v únoru 2010. Obří nafukovací maketou tlustého střeva o rozměrech 9 x 4 metry názorně ukazuje, které choroby tento orgán nejčastěji postihují, prošlo do června 2010 více než 12 tisíc lidí ve 13 městech.  Do konce tohoto roku se o prevenci zákeřného onemocnění a způsobech léčby mohli dozvědět zájemci v dalších 9 českých městech. Podrobné informace o projektu naleznete na www.onkomajak.cz.

ČR má podle statistik Světové zdravotnické organizace (Globocan 2002) smutné vedoucí postavení v incidenci karcinomu tlustého střeva a konečníku. Každý rok onemocní touto chorobou v Česku asi 8000 lidí, až 4 tisíce Čechů této nemoci podlehne. Kolonoskopické vyšetření však absolvuje pouhá pětina oslovených ve věku 50 – 75 let.

ONKOMAJÁK

Hlavním cílem občanského sdružení ONKOMAJÁK je ukazovat cestu pacientům, kteří se ocitnou na rozbouřeném moři v podobě onkologického onemocnění a neví, kudy se vydat. ONKOMAJÁK svítí zářivým a silným světlem a je vidět ze všech koutů naší vlasti. Jsme tu proto, aby všichni, jichž se onkologické onemocnění týká, žili déle a nebáli se své diagnóze postavit. S naší pomocí se už nikdo nemusí topit v neznámých vodách.

Kontakt:
Pavla Šlosserová